Advies nodig?
(0523) 680 569

Alles wat u over scootmobiel accu’s moet weten

Alles wat u over scootmobiel accu’s moet weten

Hoe werkt een acculader
De bijgeleverde acculaders zij druppel laders. Dat wil zeggen dat de eerste 70% van uw accu vrij snel geladen wordt. De laatste 30% gaat een stuk langzamer dat is ook de reden dat het laden zolang duurt. Als u uw scootmobiel niet gebruikt dan lopen de accu’s toch langzaam leeg. Door de scootmobiel aan de lader te laten staan voorkomt u totale leegloop van de accu’s met het risico dat deze niet meer werken. De druppellader zal zichzelf inschakelen zodra de accu’s onder een bepaald vermogen komen. Zijn de accu’s weer vol dan schakelt de druppellader weer uit.

Zorg dat uw accu’s nooit helemaal leeg zijn, dit is zeer slecht voor uw accu’s. Accu’s welke helemaal leeg zijn kunnen niet meer worden opgeladen en dienen vervangen te worden, dit valt niet onder de garantie.

Wanneer moet ik de accu opladen?
Op het dashboard bevindt zich een accu-indicatiemeter.
Zodra u rijdt geeft deze de juiste status van de accu aan.

Hoe laad ik de accu op?
Volg altijd onderstaande procedure op:
1.Zet de contactsleutel of –schakelaar van de scootmobiel in de UIT-positie en verwijder de sleutel.
2.Steek de acculaadplug in het laadcontact op de scootmobiel (afhankelijk van het model:op de stuurkolom of op de accupack).
3.Stop de stekker van de lader in het stopcontact.
4.De acculader gaat de accu nu opladen: er gaat een groen indicatielampje op de acculader branden als de accu volgeladen is.

Hoe lang moet ik de accu opladen?
Het beste is om de accu s ’avonds op te laden en deze er s ’morgens weer af te koppelen. De normale laadtijd is 10 uur. De laadcyclus mag niet onderbroken worden, dit gaat ten koste van de levensduur van de accu.

Hoe weet ik dat de accu opgeladen is?
Voor alle type acculaders geldt dat een groen L.E.D. of groen brandend lampje aangeeft dat de lader klaar is met laden, de accu is vol. Eerder mag de stekker niet uit het stopcontact.

Kan de accu teveel worden opgeladen?
Nee, de acculader stopt automatisch met laden als de accu vol is.

Is het erg dat de acculader heet wordt?
De acculader kan tijdens het opladen zeer heet worden, wel tot 65 graden Celsius. De lader kan niet ontploffen. Als er een probleem is zal de veiligheidszekering doorbranden.

Moet ik de accu onderhouden?
Zorg ervoor dat uw scootmobiel regelmatig aan de lader staat.
Gebruikt u uw scootmobiel voor een lagere tijd niet, laat uw scootmobiel dan aan de lader staan. Met de laders van tegenwoordig kan niets gebeuren, dit zijn volautomatische laders.

Hoe lang gaat de accu mee?
De accu is de brandstof voor uw scootmobiel. Gedurende de jaren van gebruik van de scootmobiel moeten een aantal keren de accu’s vervangen worden. Dit is afhankelijk van wijze van laden en de intensiteit van gebruik.

Invloeden op de accu’s
– Het weer heeft een grote invloed op de capaciteit van uw accu’s, hoe kouder het buiten is hoe minder ver u kunt rijden, dit kan wel de helft schelen.
– Uw rijgedrag is ook van invloed, hoe constanter de snelheid, des te beter voor uw accu’s. Veel optrekken en stoppen of in een heuvelachtig landschap vraagt ook meer van uw accu’s. Ook het rijden op onverharde wegen (bospaden, grasland, zandwegen etc) heeft invloed op de actieradius.
– Bij sommige scootmobielen kunnen verschillende gadgets op aangesloten worden, zoals routeplanner, mobiele telefoon en verwarmde handvatten. Dit kost ook stroom en dus wordt de actieradius kleiner. Ook rijden met licht heeft een negatieve invloed op de accu’s.
– Ook is de leeftijd van de accu’s van belang. Het is niet goed te zeggen hoe lang uw accu’s meegaan. Accu’s slijten en daardoor wordt de actieradius kleiner.

Hoe lang is de garantie op de accu?
Op alle onderdelen, die aan verbruiksslijtage onderhevig zijn geldt een garantie van 6 maanden. Dit is ook van toepassing op de accu.

Mijn scootmobiel rijdt te langzaam

1.Controleer of de snelheidsregelaar op het dashboard goed is ingesteld.
2.Staat de high/low schakelaar op het dashboard op high?
3.Controleer of de accu voldoende opgeladen is.

Mijn scootmobiel doet het niet! Hoe kan dat ? 

1.Controleer of de scootmobiel niet in de vrijloop staat.
In de vrijloop kunt u de scootmobiel wel voortduwen, maar de motor doet het niet. Zet de scootmobiel uit de vrijloop.

2.Controleer of de laadstekker in de scootmobiel zit.
Als dit het geval is dan is de scooter uitgeschakeld en kan hij niet rijden.
Verwijder de laadstekker en maak opnieuw contact.

3.Zet het contact uit en weer aan.
Indien u de scootmobiel aan laat staan zonder te rijden, dan zal het contact na ongeveer 5 minuten automatisch uitschakelen. Door de sleutel of schakelaar uit te zetten en een aantal seconden te wachten, dan vervolgens weer aan te zetten zal de scootmobiel weer rijden.

4.Controleer de thermische zekering (indien aanwezig).
Sommige scootmobielen zijn voorzien van een thermische zekering. Dit is een zwart pennetje onder de stoel van de scootmobiel. Als u deze indrukt zal de scootmobiel weer rijden.

5.Is de accu leeg?
Laad de accu op volgens de voorgeschreven procedure.

Nog een aantal tips voor u op een rij : 

  • Laadt de accu’s van een scootmobiel nooit maar eventjes op. Het is belangrijk dat u altijd de laadcyclus af maakt. Verwijder de lader pas als de accu’s helemaal volgeladen zijn! U kunt dit zien als de acculader aangeeft dat de batterijen vol zijn.
  • U krijgt bij aanschaf van uw scootmobiel altijd een lader om de scootmobiel weer op te laden, gebruik deze dan ook voor uw scootmobiel. Ga geen andere lader gebruiken dan dat u bij uw scootmobiel gekregen heeft.
  • U mag uw scootmbiel elke avond aan de oplader leggen. De accu’s kunnen zich niet overladen en voor het behoud van de accu’s is het goed om ze regelmatig te laden.
  • Het weer heeft ook te maken met de capaciteit van de accu’s. Heeft u veel tegenwind of is het erg koud buiten, dan zou u minder ver kunnen rijden met de accu’s dan wanneer het wind stil is of de zon schijnt. Houd hier dus rekening mee als u onderweg bent.
  • Uw rijstijl beïnvloed ook de capaciteit van de accu’s. Rijd u bijvoorbeeld veel op onverharde wegen en trekt u regelmatig fel of moet u vaak stoppen. Dit zijn allemaal punten waardoor u minder ver met uw scootmobiel zal kunnen rijden, dus hoe constanter uw snelheid, hoe beter het is voor uw accu’s
  • In de winter zal u minder gebruik gaan maken van uw scootmobiel, zorg dan dat deze opgeborgen wordt in een vorstvrije ruimte, laad wel de accu’s op. Dat is voor het behoud van de accu’s.

Zou u graag willen weten wat de capaciteit van uw accu’s is? Wij beschikken over een ruime garage in het pand, waar wij uw accu’s kunnen doormeten.

Voor meer informatie :

(0523) 680 569
E info@zorgpunthardenberg.nl