Advies nodig?
(0523) 680 569

Voordelen van een wandelstok

Voordelen van een wandelstok

Hieronder hebben we voor u de voordelen op een rijtje gezet voor het aanschaffen van een wandelstok.

 • Vermindert de belasting van knieën en rug: Vooral bij het dalen kan de stok een ondersteuning geven aan de knieën en de rug bij het opvangen van de “klappen” die je krijgt bij het neerkomen. De stok vangt de meeste kracht op. Ook bij het klimmen vindt ondersteuning plaats, doordat de armen en polsen het meeste werk doen. Tevens geldt dat er met het lopen met stokken met een rechtere rug gelopen wordt, mits de hoogte van de stok(ken) goed ingesteld staan. Dit laatste geldt natuurlijk ook als u op een rechte ondergrond loopt.
 • Verbetering van balans of evenwicht: Heeft u moeite met het bewaren van uw evenwicht, dan kunnen een of twee stokken een grote hulp zijn bij het “veiliger” voelen onderweg. Bij smalle doorgangen of paden geeft het net even wat meer steun aan het evenwichtsorgaan en kunnen dit soort hindernissen gemakkelijker overwonnen worden
 • Een verhoging van uw uithoudingsvermogen: Heeft u regelmatig last van vermoeide benen of knieën, dan kan een wandelstok u verlichting geven waardoor u het lopen langer vol kunt houden. Wel dient u er rekening mee te houden dat u de eerste tijd last kunt hebben van wat spierpijn. U bent het namelijk niet gewend om met stokken te lopen, zodat u andere spieren gaat gebruiken dan u normaal gebruikt.

Er zijn verschillende soorten wandelstokken te verkrijgen:

 • De houten wandelstok: Dit is de traditionele houten wandelstok (kromhaak), die alleen te verstellen is door er een stuk van af te zagen. Daarna wordt de rubber afsluitdop terug geplaatst. Bij de types met de ijzeren punt, zal dit terugplaatsen van de punt, mogelijk een probleem opleveren.
 • De aluminium wandelstok: Bijna alle moderne wandelstokken zijn van aluminium of een ander modern licht materiaal gemaakt. Dit geeft tevens de mogelijkheid om de stok met pinnetjes of traploos via een klemsysteem, op maat te maken. Dit materiaal is niet alleen lekker licht in gebruik.
 • De opvouwbare wandelstok: Deze kunt u gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Het opvouwen gebeurt op een manier die van de tentstokken bekend is. Holle stukken buis waar een stevige, stugge elastiek in zit.
 • De aluminium vierpoot wandelstokdeze wandelstok wordt ook wel eiffel genoemd. Deze wandelstok is voor mensen bedoeld de een er stabiele wandelstok nodig hebben. De stok kan prima blijven staan als u hem los laat en geeft u de mogelijkheid iets anders vast te pakken of iets uit uw tas te pakken. Het risico dat de stok op de grond valt is bijna uitgesloten.
 • De aluminium elleboogkruk met ergonomische handgreep: Dit type kruk wordt veel gebruikt bij een lichamelijke klacht waarbij het gewicht bijna geheel op de kruk komt te liggen. De handen en polsen dragen hier het grootste deel van de kracht en de benen, enkels en knieën worden bijna geheel ontlast.
 • Looprek: Een looprek steunt op vier poten en geven u een zeer stabiele basis. Uitglijden is bijna onmogelijk en ze zijn dikwijls inklapbaar voor transport met de auto of het openbaar vervoer.

Wilt u liever in plaats van een wandelstok een rollator kopen? Ook dat kan bij ons we hebben een uitgebreid assortiment rollators.

De juiste hoogte van een wandelstok

Voor de juiste hoogte van een wandelstok kunt u globaal onderstaande tips volgen:

 • ga rechtop staan en laat uw armen losjes naar beneden hangen
 • zet de stok naast het been waar u de stok gaat gebruiken
 • als hoogte houdt u de knokkel aan net voorbij de pols (is ook op te meten natuurlijk)
 • afhankelijk van het soort stok, afzagen aan onderzijde of vastklikken op de juiste hoogte
 • afhankelijk van de soort stok, dop monteren en handvat(met koordje) vastzetten

Mocht u bij Zorgpunt Hardenberg een stok aanschaffen dan gaan we samen kijken wat voor u de juiste hoogte is, zodat u geen risico loopt op een verkeerde houding. Veel moderne wandelstokken zijn voorzien van een anatomisch gevormd handvat. Informeer naar een handvat wat voor u prettig in de hand ligt. Verder zijn er natuurlijk kwaliteitsverschillen tussen de verschillende modellen en merken. Kijkt u indien mogelijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de stevigheid van de stokken. Tevens is het prettiger lopen met een mooi gevormde stok en dito handvat. Ook is het kwaliteitsverschil belangrijk bij personen met een groter gewicht. Een kwalitatieve stok kan meer gewicht hebben en loopt u minder kans op breuk van de stok op de verbindingen.

Voor meer informatie kom dan gerust langs bij Zorgpunt Hardenberg en laat u informeren naar de verschillende mogelijkheden.