Advies nodig?
(0523) 680 569
Thema: Rolstoel

Rolstoel

Rolstoel

Wist u dat de eerste rolstoel ontworpen is in 1588 voor Philip II van Spanje. Dit was een lompe en zware, geheel van hout gemaakte rolstoel. Later werden ze lichter doordat er riet in de stoel werd verwerkt. Dit functioneerde echter toch niet naar wens en het heeft tot 1919 geduurd voordat er een goed alternatief werd bedacht. Een ingenieur, die zijn rug had gebroken in de mijnen, ontwikkelde samen met een vriend een lichtgewicht opvouwbaar exemplaar. Dit was de start voor hun bedrijf in rolstoelen en enkele tientallen jaren later hadden ze zelfs de primeur met een elektrische rolstoel. Heden ten dage zijn er zoveel soorten en modellen te koop, te huur of in bruikleen, dat het moeilijk kiezen is. Wel blijft het belangrijk de juiste keuze te maken, aangepast aan de aard van de handicap.

Er zijn verschillende soorten rolstoelen te verkrijgen en deze kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën:

  • Rolstoelen die geduwd dienen te worden: Bij deze rolstoel kan de persoon die erin zit, niet zelfstandig vooruit komen en is afhankelijk van een ander om zich te verplaatsen. Deze rolstoel is voorzien van kleine wielen en is geschikt voor in huis of voor een bezoek waar men met een grote rolstoel niet terecht kan. Deze rolstoel is in een vaste en een opvouwbare variant verkrijgbaar en uitstekend geschikt voor korte afstanden.
  • Rolstoelen die met de hand zelf bewogen kunnen worden: Bij deze rolstoel kan de persoon zelfstandig via de ringen aan de grote wielen de rolstoel voort bewegen. Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen te verkrijgen denk onder andere aan lichtgewicht rolstoelen, breed smal enz. Wij hebben diverse soorten rolstoelen staan. Nieuw of gebruikt!
  • Elektrische rolstoelen: De meeste elektrische rolstoelen worden bediend door middel van een zogenaamde joystick besturing. Een kleine hendel die met de hand te bedienen is. Deze kan zowel links als rechts geplaatst worden.
  • Rollators met een soort rolstoelfunctie: Bij Zorgpunt Hardenberg is de De Rollz Motion uniek! Het is een lichtgewicht design rollator, die in één handomdraai is om te bouwen is tot rolstoel (met bijgeleverd rolstoelpakket). Ideaal, als u er graag een dagje op uit gaat en geen lange afstanden kunt lopen. De Rollz Motion brengt u dan ook verder dan uw eigen vertrouwde omgeving. Uiteraard is deze stijlvolle en ergonomisch ontworpen rollator/rolstoel eenvoudig en veilig in gebruik. En niet geheel onbelangrijk; de Rollz past met gemak in de achterbak van uw auto.

 

Een aantal aandachtspunten met betrekking tot de aanschaf van rolstoelen.

  • Informeer bij uw gemeente of zorgindicator of u er gratis een tot uw beschikking kunt krijgen of kunt lenen.
  • Test een aan te schaffen rolstoel goed uit. Zithouding, ondersteuning en flexibiliteit zijn natuurlijk erg van belang.
  • Veel stoelen kunnen aangepast worden aan uw persoonlijke situatie. Zorgpunt Hardenberg gaat samen met u kijken welke rolstoel het meest geschikt voor u is.
  • Let op de grootte van de draaicirkel als u veel binnenshuis bent.
  • Gaat u zelf de rolstoel voortbewegen, let dan op een prettige zithoogte en de hoek waaronder de kussens staan.
  • Net als bij fietsen zijn er verschillende soorten banden mogelijk, zelfs voor het rijden in de sneeuw of ruw terrein.

Kortom;

Als u een rolstoel wilt kopen, dan heeft u bij ons de keuze uit een uitgebreid assortiment nieuw of gebruikt! Wij adviseren en informeren u graag vrijblijvend over de verschillende rolstoelen van Zorgpunt Hardenberg, zodat u de juiste keuze kunt maken. Nieuwe rolstoel kopen al vanaf € 265,00!

Rolstoel onderhoud of reparatie?

Ook voor een onderhoudsbeurt of reparatie aan uw rolstoel kunt u bij Zorgpunt Hardenberg terecht. We beschikken over een ruime werkplaats achter in ons pand. Uiteraard is het ook mogelijk om op het onderhoud of de reparatie te wachten. Dit kan in alle rust, onder het genot van een kopje koffie of thee.